טרקטור חקלאי הינו כלי רכב המונע במנוע דיזל המיועד לעבודת כוח כנגד התנגדות במהירות איטית. הטרקטור בעל עבירות גבוהה בשטח חולי או בוצי ומשמש לעבודות גרירה ומשיכה של כלים חקלאיים כגון מחרשות, מקלטרות, מזרעות, מרססים, עגלות ועוד.
בשנות ה-50 של המאה ה-19 החלו הטרקטורים הראשונים בעלי מנועי קיטור להחליף שוורים וסוסי עבודה בעבודות השדה. טרקטורים אלה נקראו לוקומוביל – קטרי דרך. טרקטורים ראשונים אלה נעו על גבי גלגלי מתכת גדולים או על גבי זחלים. בסוף המאה ה-19 במקביל למנועי הקיטור החלו להופיעו טרקטורים עם מנועי הדיזל. מנוע הדיזל הראשון בעולם הומצא ע”י המהנדס הגרמני רודולף דיזל בשנת 1892. בתחילת המאה ה-20 השתלטו הטרקטורים בעלי מנועי הדיזל על השוק העולמי.
הספקי מנוע – טרקטור חקלאי
הטרקטורים החקלאיים מחולקים לקטגוריות שונות בהתאם להספק המנוע שלהם.
עד 40 כוחות סוס – טרקטורים קטנים למשק ולגינון
40-120 כוחות סוס – טרקטורים למטעים וכרמים, משק ורפת
121-250 כוחות סוס – טרקטורים רב שימושיים
251-390 כוחות סוס – טרקטורים לגידולי שדה ועיבודים קשים בשטחים בינוניים
מעל 390 כוחות סוס – טרקטורים מפרקיים וזחליים לעיבודים קשים בשטחים גדולים מאוד.
הטרקטור הנפוץ בנוי משילדת סולם אליה מחוברים סרן קדמי עם גלגלים קטנים וסרן אחורי עם גלגלים גדולים. הטרקטור כאמור מצויד במנוע דיזל איליו מחוברת בדרך כלל ממסרת קבוצות או ממסרה רציפה בקטגורית הטרקטורים הגדולים. כיום ככלל רוב הטרקטורים בעלי הנעה כפולה(קדמית ואחורית)בעוד שטרקטורים קטנים ומשקיים מוצעים גם עם הנעה אחורית בלבד. בעוד טרקטורים בעלי הספק מנוע של עד 120 כוחות סוס מוצעים גם עם תא מפעיל פתוח ומסגרת בטיחות להגנה מפני התהפכות טרקטורים בעלי 121 כוחות סוס ומעלה מיוצרים עם תא מפעיל סגור וממוזג בלבד(קבינה ממוזגת). טרקטורים חקלאיים בעלי למעלה מ-390 כוחות סוס המיועדים לעבודות עיבוד קשות נעים על גבי 4 גלגלים כפולים שווים או על גבי זחלים.
לכל הטרקטורים החקלאיים מערכת העברת כוח ((PTO מהמנוע לחלקו האחורי של הטרקטור שנועדה להפעיל מכונות חקלאיות רתומות או נגררות ע”י הטרקטור כגון מערבל מזון לרפת, מכבש קש, מרסס, מזרעת אויר וכדומה. לטרקטורים קטנים ובינוניים ניתן להרכיב כף או מזלג בחלקו הקדמי של הטרקטור דבר הנפוץ מאוד ברפתות. לכל טרקטור חקלאי יש כושר הרמת מטען על גבי הזרועות האחוריות דבר המאפשר הובלת תוצרת חקלאית או התקנה אחורית של אביזרים חקלאיים כגון מזלג, מרסס, מתחחת, מחרשה, דיסקוס, מדשנת, מזרעה, מכונת גיזום ועוד.
הטרקטור החקלאי המודרני מצויד במגוון חיישנים ומערכות אלקטרוניות ואת קבוצת הטרקטורים הבינוניים והגדולים ניתן להזמין עם ניהוג אוטונומי מונחה ג’י פי אס דבר המאפשר למפעיל הטרקטור חיסכון ודיוק בעבודה.