מחפר זחלי המכונה גם באגר או מחפר זחל הידראולי כפי שמופיע ברישיון ציוד מכני הנדסי הוא רכב צ.מ.ה המיועד לעבודות חפירה בנפח גדול לענפי הבניה והתשתיות. המחפר הזחלי מורכב משלושה חלקים עיקריים: מזקו”ם, צריח וזרוע חפירה. המזקו”ם הוא ראשי תיבות של “מערכת זחלים, קפיצים ומַרְכּוֹבִים” והוא שם למערכת ההנעה של ציוד מכני הנדסי כבד ורכב קרבי משוריין, המבוססת על מערכת זחלים (שרשראות של חוליות רחבות המחוברות במיסבים), קפיצים וגלגלי מרכוב. הזחלים מהווים משטח רחב ורציף עליו נעים גלגלי המרכוב, והזחל מסובב באמצעות זר מניע המחובר למנוע נסיעה הידראולי. הזחלים מפזרים את משקלו של כלי הרכב על שטח פנים גדול יותר מרכב גלגלי ובכך הלחץ שמפעיל הרכב הזחלי על הקרקע קטן באופן ניכר, דבר המונע מכלי רכב זחליים כבדים לשקוע בקרקע חולית או בוצית.
הצריח של הבאגר מחובר אל המזקו”ם בציר מרכזי ויכול לבצע צידוד של 360 מעלות ברדיוס קבוע, דבר המאפשר לחפור בנקודה אחת ולרוקן את הכף בנקודה שניה וזאת מבלי להזיז את הזחלים. בחלקו האחורי של הצריח מורכב מנוע דיזל שמספק כוח למערכות ההידראוליות ולמערכות החשמל, ובחלקו הקדמי מורכבים תא המפעיל וזרוע החפירה.
מחפר הזחלי – הרכב ומבנה
זרוע החפירה מורכבת משלושה מפרקים הידראוליים המאפשרים לה להתארך ,להתקצר ולהטות את כף החפירה בקצה למטה ולמעלה. בנוסף להיותו כלי ייעודי לחפירה משמש המחפר הזחלי גם לעבודות חציבה כשבקצה הזרוע מותקן פטיש חציבה הידראולי או לעבודות קידוח כאשר בקצה הזרוע מותקן מתקן קידוח. קיימים גם מחפרים זחליים מיוחדים לעבודות הריסה המאופיינים בזרוע ארוכה מאוד המגיעה עד לגובה של כ- 30 מ’. לכלים אלו תא מפעיל מיוחד המתרומם לגובה על מנת לאפשר למפעיל שדה ראיה טוב יותר.
קיים מגוון רחב של מחפרים זחליים החל במחפרים זחליים זעירים במשקל כולל 1-10 טון לעבודות קלות, מחפרים זחליים בינוניים במשקל כולל 12-38 טון לעבודות בינוניות, מחפרים זחליים כבדים במשקל כולל 47-120 טון לעבודות קשות ומחפרים זחליים אימתניים במשקל כולל 200-840 טון לעבודות כריה במכרות גדולים.
מדוח צמ”ה של משרד התחבורה עולה כי בשנת 2021 נמכרו בישראל 348 באגרים חדשים.
את ראש טבלת המכירות בישראל מובילה חברה ‘מאיר’ יבואנית המותג וולוו עם 108 מסירות של כלים חדשים. שניה בטבלה היא חברת ‘טרקטורים וציוד איי טי אי’ יבואנית קטרפילר עם 61 מסירות של כלים חדשים ובמקום השלישי נמצאות חברת צ.מ.ד יבואנית המותג היטאצ’י, חברת ‘אמקול’ יבואנית המותג דוסאן וחברת אפקו יבואנית המותג יונדאי כל אחת מהן עם כ-30 מסירות.